Skip to main content
Til toppen
Aggregater - Ekstra strøm til fritid & hytte Outlet - Ekstra gode priser

Grønn energi på hytta med solcelle

I dag vurderer stadig flere hytteeiere egenprodusert strøm. Ny teknologi lar deg produsere mye strøm som kan lagres i en batteribank som er langt mer effektiv enn tidligere. Du bruker strømmen etter behov akkurat når det trengs. Når du drar fra hytta lades batteribanken opp igjen, og er fulladet til neste hyttebesøk. Dette gir deg helt nye muligheter for komfort på din "strømløse" hytte.

Denne videoen viser prinsippet i et enkelt 12V solcelleanlegg

Frihet med egenprodusert strøm

Skjemmende kraftledninger og strømkabler sprengt ned i fjellgrunnen, er ikke en del av hyttedrømmen. Det samme gjelder de sterkt stigende strømprisene, som er nå er langt dyrere enn "hjemmestrøm". Derfor vurderer mange nå å produsere sin egen strøm til hytta, noe som vil gi både økt bruksverdi og øke verdien på hytta. For mange oppleves det også tilfredsstillende å eie en "offgrid-hytte" som ikke er koblet til strømnettet. 

Se oversikt over alle våre solcelleprodukter

Det åpner seg stadig flere muligheter for økt komfort på strømløse hytter, og det er få begrensninger på hva du kan få til dersom anlegget ditt bare er dimensjonert riktig

Teknologisk revolusjon

Noen lever kanskje fortsatt i den tro at solcelleanleggene kun gir strøm til et par timer med lampelys og TV-titting, men slik er det definitivt ikke lenger. Økt kvalitet på solcellepaneler, ny batteriteknologi og strømsparende invertere er noen eksempler på komponenter som har endret seg drastisk bare de siste få årene. I tillegg har det skjedd en liten revolusjon på belysningsiden. Moderne LED pærer bruker bare en brøkdel av den strømmen som de gamle glødepærene forsynte seg med. Det samme gjelder TV, kjøleskap og mange andre komponenter som tidligere gjorde det helt umulig å få regnestykket til å gå opp. 

Solstrøm kan benyttes til mye mer enn bare lys, TV og mobillading. Her vises noen eksempler på VVS produkter fra vårt sortiment som kan drives av solenergi.


Hva trenger du strøm til?

Før du velger hvilken løsning som passer best for ditt bruk og din hytte, er det viktig å avklare hvor mye strøm du ønsker å produsere. Her må du tenke på hvilket utstyr du ønsker å ha på hytta i tillegg til hvor lange de lengste hytteoppholdene vil være. Er det bare snakk om strøm til enkel belysning, TV og mobillading? Eller ønsker du også strøm til kjøleskap, komfyr, vannpumpe og støvsuger for eksempel? Basert på ditt behov vil vi gi råd og anbefalinger om hvilket anlegg du bør velge.

Vi anbefaler deg å tenke igjennom hva slags utstyr hytta skal ha slik at anlegget blir dimensjonert riktig. Visste du at Hyttetorget har solcelleeksperter som kan hjelpe deg med hele prosessen?

12V eller 230V?

Et spørsmål som raskt melder seg når man snakker om Off-grid løsninger, er om man ønsker et 12V eller 230V basert system, eller en kombinasjon av disse. De som ønsker at hytta skal fremstå mest mulig som likt som hjemme, vurderer gjerne en kraftig 230V pakke, mens de som ønsker seg et mer tradisjonelt opplegg gjerne tar utgangspunkt i en 12V pakkeløsning med mulighet for et par 230V uttak. De viktigste temaene er gjerne knyttet til disse forbrukerne:

Lys • Kjøleskap • Varme • Vannforsyning

 (eventuelt komfyr - krever stor batteribank)

    

Nå er det "PERC" og "Half Cut" som gjelder!

Det siste innen panelteknologi er solcellepaneler av typen PERC og Half Cut. Dette er paneler som gir høyere ytelse enn sine forgjengere. Panelene leveres med sort ramme og tar seg dermed også godt ut på hytteveggen. I tillegg er de ekstra forsterket mot vind og snølast. Med solid sort ramme, sorte festebraketter og antireflekterende glass vil de heller ikke være skjemmende i terrenget. Panelene er selvsagt produsert med monokrystallinske celler og har en virkningsgrad på over 22%. Les mer

Riktig plassering av panelet i forhold til sola er viktig. Les mer om panelene


Hvilken batteritype skal du velge?

Dersom man ikke har erfaring med batterier, kan det være fort gjort å sammenligne de ulike batterienes størrelse og tenke at batteriet med lavest pris pr ampertime (Ah) er det beste kjøpet. Så enkelt er det nok ikke. Det er flere faktorer du som forbruker burde være oppmerksom på.

Ny batteriteknologi har dessuten snudd opp ned på gamle sannheter om hva man kan benytte et solcelleanlegg til, levetiden på batterier og vedlikehold av disse. 

Les artikkelen: Valg av batteritype

 

Redusert lading i vinterhalvåret
Fravær av sol i løpet av vinterhalvåret vil naturlig nok føre til mindre strømproduksjon enn hva man vil oppleve resten av året. En måte å løse dette på er å anskaffe et backup-aggregat som kan kobles til en batterilader og sikre nok strøm på batteribanken året rundt. Les artikkelen: Aggregat på hytta - dette bør du tenke på

Et strømaggregat kan være en god forsikring mot tom batteribank på vinterhalvåret


Kan man montere et solcelleanlegg selv?

Den generelle anbefalingen er at man bør overlate tilkoblingen av anlegget til fagkyndige etter at alle komponentene er satt på plass og plassert der man ønsker. Det er imidlertid noe uklart hvilke regler som gjelder knyttet til de minste 12V anleggene og derfor tok vi kontakt med NEK (Norsk elektroteknisk Komite) som har utarbeidet reglene som gjelder i Norge. De henvendte oss videre til DSB (direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) som ga oss dette svaret:

Mindre arbeid defineres i forskrift om elektroforetak og kvalifikasjonskrav for arbeid knyttet til elektriske anlegg og elektrisk utstyr (FEK) §6 at elektriske anlegg er under 50V og 200W. Så ufaglært person kan installere det selv. Ufaglærte må følge brukes-/installasjonsanvisningen fra produsenten veldig nøye. Les gjerne §6 og veiledningen til §6 i lenken under. https://lovdata.no/forskrift/2013-06-19-739/§6 Om det er en del av elektriske anlegg som overstiger 200W og/eller 50V, må en installatør som er registrert hos DSB på elvirksomhetsregisteret installere elektriske anlegg allikevel.

Vår kompetanse gir deg trygghet
Det er fort gjort å ende opp med et feil anlegg som verken er tilpasset ditt behov eller dimensjonert for eventuelle utvidelser. Våre medarbeidere har mange års erfaring med alternative energiløsninger og kan hjelpe deg med å finne det riktige anlegget og tilpasse dette til ditt behov. Skulle noe være galt med anlegget ditt kan det være trygt å ha en butikk og ikke minst en stort apparat av fagfolk å forholde seg til. 

Hyttetorget har mange års erfaring med solcellepaneler, batterier, invertere, ladere etc.. Skulle det være noe galt med anlegget ditt skal du som kunde føle deg trygg på at vi vil hjelpe deg.

Les mer om våre solcelleløsninger på disse sidene
Lenker
Min side