Spar strøm på hytta
Med stadig stigende strømpriser er det for mange aktuelt å vurdere alternative strømkilder. Spesielt på hytta er dette et ekstra hett tema om dagen. Her gir vi deg en oversikt over alternative måter å skaffe strøm/varme på, og hva dette koster.
Vedfyring
Fyring med ved er i skrivende stund billigere enn å fyre med strøm. Hvor mye rimeligere det er, avhenger blant annet av valgt vedtype og hvilken vedovn man benytter. I tillegg spiller selvsagt prisen for veden en vesentlig rolle. Kjøp i storsekk er rimeligere enn kjøp i mindre sekker, men med dagens strømpriser (desember 2021) blir det billigere uansett. For nøyaktige utregning av pris på vedfyring anbefaler vi Energiportalen sin ved-kalkulator
Mange er vant til å starte hytteturen med å fyre opp i vedovnen. Dersom du synes det tar litt vel lang tid før varmen spres rundt i hytta, så kan en varmespreder være en god investering. En Varmespreder produserer sin egen strøm og er gratis i bruk. Den er tilnærmet lydløs og kan plasseres på alle typer vedovner.
Sørg for "gratis" vannoppvarming ved hjelp av vedovnen din. Hyttekjelen er en robust, plasseringsvennlig kjele som er godt egnet til vannvarming og snøsmelting.
En tappekran i bunnen av kjelen forsyner deg med varmtvann når du trenger det. Kjelen er velegnet for både vedovner og komfyrer (gass/elektrisk).
Vedovnen kan også være en effektiv klestørker. Heng en tørkerist over peisovnen så vil denne sørge for ekstra rask tørking. av våte sko, utetøy etc. Tørkeristen festes med kjetting og karabinkroker og kan tilpasses i høyden.
Tips! Det kan suppleres med stenger på siden av tørkeristen for å få plass til flere klær.
Gassovner
Fyring med gassovn er nå rimeligere enn strøm. En gassovn er en liten investering og er dessuten veldig effektiv, med typisk effekt på over 4kW. Her er et priseksempel på økonomien ved bruk av gassovn:
Prisen på en gassflaske (10kg): 350,- (35/kg). Ovnen forbruker 305 gram gass pr time. Dette gir et forbruk på 10,60 pr time (0,305kg/t x 35 kr/kg) ved levert effekt på 4,2 kW. Prisen blir da 10,6 / 4,2 = 2,53 kr pr kWh
NB! Enkelte tilbyr fylling til kr 250,- pr 10kg. Da blir prisen: kr. 1,80 pr kWh
NB! Det er viktig å benytte en ovn som er utstyrt med karbondioksidvakt og veltesikring.
Les mer om gassovner »
Parafinovner
Bruk av parafinovn er fortsatt en lovlig fyringsform på strømløse hytter (se egen artikkel). En parafinovn gir en behagelig varme og lun atmosfære. Det koster litt mer å bruke denne enn en gassovn, men regnestykket er fortsatt ikke så galt sammenlignet med strøm slik situasjonen er i dag. Her er et priseksempel på økonomien ved bruk av parafinovn:
Prisen på en parafindunk av høy kvalitet (20L): 699,- (35,-/L). Ovnen forbruker 0,3L parafin pr time. Dette gir et forbruk på 10,5,- pr time (0,3L/t x 35 kr/kg) ved levert effekt på 2,85 kW. Prisen blir da 10,5 / 2,8 = 3,70 kr pr kWh
Webasto - for strømløse hytter
Den tyske produsenten Webasto er kanskje mest kjent som leverandør av høykvalitets varmesystemer til biler og det maritime markedet. I samarbeid med Hyttetorget har disse varmeapparatene nå endelig også blitt tilpasset for bruk på hytter med og uten strøm.
Webasto-anlegget monteres utvendig og alt som synes inne er en ventill som blåser varmluft inn i hytta.
Priseksempel med dieselpris kr 15,- pr liter. 4kW ovnen forbruker 0,43L parafin pr time på full effekt. Dette gir et forbruk på 6,45,- pr time (0,43L/t x 15 kr/L) ved levert effekt på 4 kW. Prisen blir da 6,45 / 4 = Kr 1,60 pr. kWh
Benyttes avgiftsfri diesel (kr 10,- pr liter) vil prisen være Kr 1,10 pr kWh
Les mer om Webasto hyttevarmer »
Ring hytta varm
Enten du har strøm på hytta eller ikke så kan du, ved hjelp av et par klikk på telefonen din, skru på varmen i hytta di før du reiser. Du vil da komme opp til en god og oppvarmet hytte noen timer senere. Det er god strømsparing! I tillegg får man både strømbruddalarm og frostsikringstjeneste levert med i løsningene.
Fra mobiltelefonen sendes et signal til en hovedenhet som styrer en eller flere varmekilder i hytta.
Les mer om "Ring Hytta Varm" »
Solventilator
Mange hytter opplever problemer med fukt og et litt "rått" inneklima, fordi de står tomme store deler av året. Installerer du en solventilator vil det trekkes tørr og frisk luft inn i hytta. Fordi det går mye raskere å varme opp et tørt rom, vil man både redusere problemer fukt, samtidig som man får et bedre og friskere inneklima - og det er i tillegg god fyringsøkonomi.
Selve oppvarmingen foregår ved hjelp av en høyeffektiv varmeabsorberende teknologi som omdanner sollys til varme.
Les mer om solventilator »Varmt vann på direkten
En gassvannvarmer varmer opp vannet ved gjennomstrømming og gir deg oppvarmet vann i løpet av få sekunder. Dette betyr i praksis at du aldri går tom for varmtvann. Vannvarmeren er uavhengig av strøm, men krever minimum 2 bar vanntrykk, som den kan få ved å bruke en pumpe eller den kan kobles til normalt trykkvann (fra borehull eller kommunal vanntilførsel)
Vannet varmes ved hjelp av en kraftig propanbrenner og avhengig av temperaturen på vannet som benyttes kan gassvannvarmeren levere varmtvann med temperatur opptil 80 grader. Dette betyr at man ikke behøver å bruke energi (strøm) på å holde vannet varmt i en bereder.
Produser din egen strøm med solcelle
Å produsere sin egen strøm er både miljøvennlig og økonomisk gunstig. Spørsmålet er bare hvor mye strøm du trenger og til hva. Det er i utgangspunktet 2 veier å gå her;
- Enkle 12V pakkeløsninger som produserer strøm til lys, lading og mindre strømkrevende produkter
- Større 230V pakkeløsninger som produserer mye strøm og lagrer dette i store batteribanker
Eksempel på kraftpakke med stor batteribank plassert i en Offgrid Energibod
Backup-aggregat
Dersom man velger å produsere sin egen strøm ved hjelp av solcelleanlegg så kan det være fornuftig å samtidig investere noen kroner i et backup-aggregat som kan forsyne batteribanken med strøm i årets mørkeste periode. Totalt sett blir "miljøregnskapet" uansett mye bedre enn om man kun baserer seg på tradisjonelle strømkilder.
Det er ikke økonomisk lønnsomt å benytte et aggregat som hovedstrømkilde og dette er heller ikke meningen. Det er allikevel en god forsikring å ha i fravær av alternative energikilder.
Les mer om aggregat på hytta »
Øvrige varmekilder og utstyr
I tillegg til produktene som allerede er nevnt, så kan disse produktene også være av interesse: