Skip to main content
Til toppen
Se våre julegavetips Outlet

Rent og trygt drikkevann

På hytta og i spredtbygde områder er det ikke uvanlig at man selv har ansvar for egen vannforsyning. Her forteller vi deg hvordan du kan sikre god kvalitet på drikkevannet ditt.

Kommunal vannforsyning har i Norge vært ensbetydende med trygt drikkevann. Dette er imidlertid avhengig av at fornyelsestakten på vannledningsnettet opprettholdes. I en undersøkelse foretatt av SSB fremkommer det at man ikke kan ta dette for gitt overalt.

I tillegg benytter mange seg av borehull, brønn, bekk, innsjø eller tjern som primær vannkilde. Drikkevannet blir i slike tilfeller ikke alltid desinfisert, noe som kan innebære en helserisiko. Her gir vi deg noen gode råd om hvordan du kan sikre god vannkvalitet året rundt. 

Se oversikt over alle våre vannfiltere »

Valg av vannkilde

I valg mellom flere aktuelle vannkilder bør du søke å finne en kilde med god naturlig vannkvalitet, og som er godt beskyttet mot forurensning. En brønn med god vannkvalitet, spesielt der vannet strømmer gjennom løse masser av grus og sand, er normalt å foretrekke, da vannet i slike kilder fra naturen er bedre beskyttet. I valg mellom flere overflatevannkilder er en dyp innsjø å foretrekke fremfor et grunt tjern, mens en elv eller bekk normalt er de dårligste alternativene.

Les brosjyre fra Folkehelseinstituttet »

Les mer om våre pumpe- og vannforsyningsalternativer »

Mange henter drikkevann og bruksvann fra nærliggende vannkilder. Det kan ofte være nødvendig å rense dette før det drikkes.

Filtrering av vann

En av de vanligste metodene er å filtrere vannet gjennom filterstaver. Dette kan gjøres i ett eller flere trinn. Først filtrerer man de groveste partiklene, deretter går vannet gjennom flere trinn med finere og finere filtre helt til du oppnår den vannkvaliteten du ønsker. Enkelte filter-membranløsninger er effektive også mot bakterier og parasitter. Her gir vi deg en oversikt over de mest brukte løsningene:

Gravitasjonsfilter 

I et gravitasjonsfilter helles vannet i toppen av filteret og filtreres igjennom filterstavene ved hjelp av tyngdekraft. Dette tar naturlig nok lengere tid enn å pumpe vannet igjennom filterstavene, men er samtidig et fullgodt alternativ og gir like godt resultat. Filteret gir inntil 48 liter drikkevann per døgn og krever verken strøm eller vannkilde med trykk. Dette systemet passer perfekt på hytta eller i campingvogna.

Gravitasjonsfilteret kan plasseres på benken og gir rask tilgang til rent drikkevann. Opptil 48 liter renset vann pr. døgn med to filterstaver. Kapasiteten kan dobles ved å montere ytterligere 2 filterstaver i filterhuset. 

Les mer om gravitasjonsfilter »


Benkefilter

EcoBenk drikkevannsfilter er et meget brukervennlig filter som ikke stor plass og enkelt kan transporteres mellom hytta og hjemmet om ønskelig. Filteret som benyttes her er av typen Coldstream CTO Plus, og er svært effektivt mot blant annet bakterier, klor, bly/tungmetaller, organisk materiale og små partikler ned til 0,5 mikron. Kobles til standard kjøkkenkran ved hjelp av en hurtigkobling. En smart "vippebryter" lar deg veksle mellom hovedkran og filterkran. 

Benkefilteret krever ingen installasjon og er nærmest som en "plug&play" løsning å regne.

Les mer om EcoBenk filteret »


Plassering under benk

Ecofast drikkevannsfilter er et kompakt og plasseringsvennlig filter som kan monteres der du ønsker, f.eks. under kjøkkenbenken. Leveres i to utgaver, en med og en uten forfilter. Om ønskelig kan man montere en egen "drikkevannskran" fra filteret slik at ikke alt det øvrige bruksvannet passerer igjennom. På denne måten øker man filterets levetid. 

Ecofast drikkevannsfilter er et kompakt og plasseringsvennlig drikkevannsfilter som er enkelt å montere. Leveres i to versjoner, med og uten forfilter

Les mer om Drikkvannfilter Ecofast » 

Les mer om Drikkevannfilter Ecofast duo »


Vannintaksfilter

Et vannsfilter renser alt forbruksvannet i huset/hytta til drikkevannskvalitet. Dette er et aktuelt filter for mange og sikrer rent vann i alle kraner. Dette benyttes her hele 6 filterstaver i hovedfilteret. Filteret håndterer inntil 1500L pr time og har således stor kapasitet. For å beskytte hovedfilteret passerer vannet først igjennom et forfilter hvor større og mindre partikler holdes tilbake. 

Filteret kan benyttes både i hytter og hus, og i likhet med de øvrige filterne kan det også benyttes i kombinasjon med Vera vannsystem, et vannforsyningsopplegg som gir deg rennende vann i krana uten innlagt vann. 

Les mer om Vannintaksfilter »

Vannintaksfilter Basic

Dette filteret renser alt forbruksvann til god kvalitet, men i dette filteret er det ikke fokus på bakterierensing. Godt egnet for hytter eller i hus hvor vannkvaliteten trenger å forbedres. Filteret fjerner partikler, mikroplast, organisk materiale, klor, farge, lukt og smak. Vanninntaksfilteret er satt sammen av to separate filterkomponenter med ulike egenskaper. 

Les mer om Basic filteret »


UV-filter

UV-sterilisering er en effektiv måte å desinfesere drikkevann på. UV-bestråling gir trygt drikkevann uten å tilføre kjemikalier. Fjerner bakterier, virus og parasitter. UV-filtereter gir en jevn bestråling av UV-lys gjennom hele vannstrømmen. FHI fremhever denne rensemetoden som en av de tryggeste måtene å rense vann på. 

Les mer om UV-filter »


Jern & mangan

Dersom grunnvann eller vann på bunnen av overflatevannkilder blir oksygenfattig, kan man få løst ut store mengder jern og mangan. Jern og mangan er ikke uvanlig på hytter som får vann fra borehull. Helsemessig er ikke dette farlig, men bruksmessig skaper jern og mangan store problemer. Det kan eksempelvis føre til misfarging av klesvask, grumsete og farget vann, samt dårlig lukt og smak. Innholdet av jern og mangan bør derfor holdes under henholdsvis 0,2 og 0,05 mg/l. Vi leverer to varianter; en for innlagt vann og en for mindre anlegg som benytter pumpe, vannsystem etc. 

Les mer om vårt Jern & Mangan 12L/min  »

Les mer om vårt Jern & Mangan 23L/min  »

Hardt vann (kalk)

Hardt vann skyldes hovedsakelig høy konsentrasjon av kalsium og magnesium som forekommer naturlig mange steder i Norge. Dette medfører høyt kalkinnhold i vannet, noe som ofte resulterer i et grått belegg på dusjvegger, kaffetraktere, vannkokere, armaturer etc. Avleiringen dette etterlater seg kan gå utover effektiviteten og levetiden til ditt rørsystem og apparater som varmtvannsbereder og oppvask-vaskemaskiner. I tillegg vil kalkavleiringene hemme dannelsen av såpeskum, noe som betyr at du vil bruke mer såpe og vaskemidler når du dusjer eller vasker klær.

Les mer om vårt kalkfilter  »


Folkehelseinstituttet gir gode råd

I brosjyren "Drikkevann i spredt bebyggelse og på hytta" vil du finne tips og råd til hva du selv kan gjøre med brønnen eller vannkilden for å forebygge sykdom. Du får også vite hvem det kan være lurt å søke hjelp hos. Brosjyren er gitt ut av Folkehelseinstituttet.

Les brosjyren fra FHI her »


Hvem kan foreta vannanalyse?

Dersom du ønsker å teste generell vannkvalitet og bakterieinnholdet i vannet ditt finnes det flere seriøse aktører på markedet som kan hjelpe til med vannanalyse. Her er noen eksempler:

Les også: Hvordan lese en vannanalyse?

Lenker
Min side