Kraftpakker har de senere årene blitt aktuelle på hytter, som et alternativ til å legge inn strøm. I tillegg til å gi hytta økt bruks-standard vil et slikt anlegg også øke verdien på selve hytta.
En investering i kraftpakke vil gi hytta økt verdi
Prinsippet bak denne typen solcellepakke er i utgangspunktet det samme som for et tradisjonelt solcelleanlegg, bortsett fra at størrelsen på anlegget er oppskalert. Det benyttes stort sett "vanlige" 230V produkter og det elektriske opplegget er fordelt på kurser slik man er vant til hjemme. Dette stiller naturligvis høye krav til både solcellepaneler, komponenter og ikke minst batteribanken.
Det benyttes flere store solcellepaneler i en "kraft-solcellepakke" for å sikre høy innlading når sola skinner.
Større krav til batteriene
I første generasjons-kraftpakker ble det benyttet blybatterier, i mangel av et bedre alternativ. Dette er nå historie og i dag tilbys det stort sett kraftpakker hvor batteriene har helt andre egenskaper. Siste generasjon solcellebatterier har fått en ny standard med introduksjon av Lithium Ultra og PowerWall. Les mer om de ulike batteritypene »
Kraftpakke med PowerWall batterier i kombinasjon med aggregat
Solcellepaneler med ekstrem ytelse
I disse solcellepakkene benyttes det 400W Half Cut solcellepaneler med ekstrem ytelse. Panelene er av typen mononokrystalinske Half Cut-paneler med PERC teknologi. Dette høres veldig teknisk ut men det viktige her er at de har en veldig høy virkningsgrad - over 22%, i motsetning til polykrystalinske celler som har sjatteringer i blått og lavere virkningsgrad (12-18%). Den største fordelen med Half Cut teknologien er at dette er "to paneler i ett". Dette er en stor fordel om man har delvis skygge over f.eks den ene halvparten av panelet, da vil den andre halvparten fortsatt lade med full effekt upåvirket av dette.Tradisjonelle paneler vil miste nær all effekt om man skygger for den ene halvdelen men det gjør altså ikke disse modellene. Dette er en stor fordel i det norske klimaet. Les mer om våre solcellepaneler »
En typisk kraftpakke består av store solcellepaneler, en kraftig batteribank, kombiinverter (lader & omformer), MPPT regulator, samt installasjonsmateriell.
Tips! Lag en liste over hva du skal bruke kraftpakken din til. Deretter tar du kontakt med oss så hjelper vi deg med å velge riktig løsning og tilpasser denne til ditt behov.
Hva kan man benytte en kraftpakke til?
Det finnes i prinsippet ingen grenser for hvor mye strøm man kan lagre og hva man kan benytte en kraftpakke til. Det viktige er at batteribanken er stor nok og at det er en fornuftig balanse mellom komponentene som er satt sammen. Samtidig blir dette et kost/nytte spørsmål. For eksempel skal det ikke så mye til å dimensjonere opp et anlegg til bruk av lys, TV, mobillading og diverse mindre forbrukere. Men straks det blir snakk om å bruke strømmen til oppvarming og matlaging kreves det en helt annen størrelse på batteribanken. I tillegg er det mye mer sol i sommerhalvåret enn på vinteren, noe som ofte medfører at mange velger å installerer et backupaggregat som etterlader ved behov. Har man både en kraftpakke og en aggregat tilgjengelig så vil det åpne seg mulighet for tyngre oppgaver, som for eksempel lading av elbil.
Hvor skal panelene plasseres?
Her finnes det mange muligheter. Dersom du har et solrikt tak som vender syd eller sydvest kan dette absolutt være en mulighet. Det er isåfall viktig at panelene sikres godt og at det benyttes solide takfester som tåler både stormkast og snølast. Alternativt kan det benyttes bakkestativer, eller de kan rett og slett skrues fast på veggen.
Solcellepaneler på taket begynner å bli et vanlig syn, også på hytter.
Mange bruksområder
Det er bare fantasien som setter begrensninger for hva en veldimensjonert kraftpakke kan benyttes til. Hyttetorget har levert løsninger til mange ulike formål. Et av våre siste prosjekter handlet om å skaffe strøm til lading av elsykler. Da var Powerwall-batteriene et naturlig valg. En serie med solcellepaneler lader hurtig opp en kraftig batteribank slik at elsyklene alltid har tilgang på ladestrøm.
Produktansvarlig Fredrik K. Johansen viser frem PowerWall batteriene i en kraftpakke som i dette tilfellet benyttes til å lade opp elsykler.
Benytt deg av vår kompetanse
Ta turen innom en av våre butikker så kan vi fortelle deg mer om de ulike batteriene og foreslå løsninger tilpasset ditt behov.
Merk! Vi leverer både offgrid og ongrid løsninger. I tillegg kan vi levere hybridløsninger hvor man både er knyttet til strømnettet og samtidig benytter en batteribank for lagring av strøm. Dette er beskrevet i denne videoen: